کیست مویی در واقع موهایی هستند که بعد از اصلاح ، وکس و چیدن مو به صورت پیچ خورده یا فر خورد به داخل پوست رشد می کنند ؛ به جای اینکه رشد آنها به صورت صحیح و مستقیم باشد. این کیست ها می توانند باعث ایجاد احساس خارش و درد شوند. به طور عمده این عارضه در نواحی تناسلی دیده می شود. برای آشنایی با راه های مختلف درمانی و البته انتخاب یک کلینیک خوب درمان بیماری های نشیمنگاهی در تهران ، همانند کلینیک رکتال ، حتما مقاله را تا پایان مطالعه کنید.
چه کسانی به عارضه کیست مویی مبتلا می شوند ؟
هر شخصی ممکن است به این عارضه مبتلا شود. اما میتوان گفت افرادی کی موهای ضخیمی در ناحیه تناسلی خود دارند ، به میزان بیشتری در معرض ابتلا هستند.
همچنین آقایان ، کسانی که اضافه وزن بسیاری دارند ، افرادی که به واسطه شغلشان مدت زیادی را در حالت نشسته هستند و کسانی که اکثر اوقات لباس های تنگ و چسبان می پوشند ، در گروه های ریسک پذیر قرار دارند.
علائم و علت بروز سینوس پیلونیدال
بیماری کیست مویی مانند سایر بیماری ها نشانه هایی دارد که عبارتند از:
- برآمدگی های کوچک حاوی مو در میان خط باسن
- درد در موضع مبتلا
- کیست های حاوی چرک
- خارش
اگر یک کیست مویی عفونت کند، بزرگتر خواهد شد و شما درد بیشتری در آن حس می کنید. جوش های چرکی هنگامی ایجاد می شوند که در اطراف حفره های ریشه مو چرک وجود داشته باشد. این عفونت میتواند به زخم منجر شود.
علت پیدایش سینوس پیلونیدال ، متعدد و متفاوت می باشند. به طور کلی همه موها از داخل یک غده داخل پوستی که به آن منفذ می گویند رشد می کنند. در برخی موارد مو قبل از خروج از منفذ پوست در داخل پوست گیر می افتد و باعث ایجاد کیست می شوند. در سایر موارد مو از پوست خارج شده و رشد می کند ، اما پیچ میخورد و به داخل پوست باز می گردد.
هنگامی که مو داخل پوست حبس می شود ، منجر به التهاب پوست در ان ناحیه می گردد. همچنین باعث بسته شدن غده های ترشحی مو و جمع شدن مواد زیادی در منافذ شده که در نتیجه تمامی این موارد ، کیست یا همان سینوس پیلونیدال نمایان می گردد.
کیست های مویی چگونه تشخیص داده می شود ؟
برای تشخیص عارضه مذکور ، پزشک معالج کیست مویی در تهران روند را با انجام یک معاینه فیزیکی کامل از ناحیه نشیمنگاهی آغاز می کند. سینوس پیلونیدال ، در صورت وجود با چشم غیر مسلح نیز قابل رویت هستند. در ادامه روند تشخیص ، متخصص سوالاتی را از بیمار می پرسد :
- آیا ظاهر کیست تغییر کرده ؟
- آیا ترشحاتی از آن خارج می شود؟
- آیا نشانه و علائم دیگری بروز پیدا کرده اند؟
به ندرت در پروسه تشخیص ، بهترین پزشک معالج کیست مویی در تهران ، انجام سی تی اسکن و MRI را تجویز می کند. چنین فرایندهایی برای پی بردن به کیست هایی است که احتمالا زیر سطح پوست تشکیل شده اند.
پیشگیری از پدیدار شدن کیست های مویی
در ادامه راهکارهایی را که به شما کمک می کنند از بوجود آمدن کیست مویی جلوگیری کنید :
- شست و شوی ناحیه نشیمنگاهی به طور مرتب و خشک کردن آن
- جلوگیری از افزایش وزن بیش از حد ؛ در صورت ابتلا به چاقی مفرط باید کاهش وزن داشته باشید.
- از نشستن های طولانی مدت امتناع کنید
- اصلاح موهای زائد در ناحیه نشیمنگاهی با روش مناسب
درمان کیست مویی در بهترین مرکز بیماری های نشیمنگاهی در تهران
برای درمان بیماری سینوس پیلونیدال با توجه به شدت و وخامت عارضه ، راه های درمانی مختلفی در دسترس بوده و از سوی متخصص درمان بیماری های نشیمنگاهی به انجام می رسد. دقت داشته باشید که درمان شما ممکن است توسط پروسه های جراحی یا غیر جراحی انجام شود. از قبیل درمان های سینوس پیلونیدال میتوان به موارد زیر اشاره نمود :
تخلیه کیست با ایجاد برش بر روی آن : این پروسه معمولا در بهترین کلینیک بیماری های نشیمنگاهی در تهران توسط پزشک معالج کیست مویی در تهران به صورت سرپایی به انجام می رسد. بدین ترتیب با ایجاد یک برش ، محتویات درون کیست تخلیه می گردد.
تزریق نوعی از داروها : با تزریق یکسری از داروها می توان سینوس پیلونیدال با درجه متوسط را از بین برد.
مصرف آنتی بیوتیک : مصرف آنتی بیوتیک اغلب به خاطر برطرف کردن التهاب و عفونت ایجاد شده در ناحیه درگیر بیماری است و به تنهایی باعث درمان کیست مویی نمی شود.
لیزر درمانی : یکی از بهترین راه ها باری درمان سینوس پیلونیدال ، لیزرتراپی است که در قیاس با روند جراحی کم تهاجم تر بوده و ریکاوری آسان تری نیز دارد.
چه زمانی جراحی کیست مویی انجام می شود ؟
اگر سینوس پیلونیدال مزمن باشد یا اینکه شرایط آن رو به وخامت رفته باشد ، برای تخلیه آن به جراحی نیاز پیدا می کنید. پس از ایجاد برش جراحی و برداشت کیست ، جراح ممکن اس زخم را باز بگذارد یا ان را بخیه کند. دقت داشته باشید که پس از عمل جراحی باید به خوبی از محل برش خورده مراقبت کنید تا به عفونت مبتلا نشود. پزشک یک دستورالعمل کامل مراقبتی را در اختیار شما می گذارد ؛ پس نگران این مسئله نباشید.
آیا سینوس پیلونیدال به خودی خود برطرف می شود ؟
گاهی اوقات این احتمال وجود دارد که خود به خود ، تخلیه شده و از بین برود. البته بدانید که اگر کیست مویی از نوع مزمن باشد باید انتظار داشته باشید که هر از چندگاهی علائم آن نمود پیدا کرده و مجددا برطرف گردد.
آیا درمان سینوس پیلونیدال قطعی است ؟
با انجام جراحی یا لیزر درمانی ، میتوان به طور کامل کیست های مویی ایجاد شده را برطرف کرد و پوست نیز به حالت سابق خود باز می گردد. اما برای ماندگاری نتیجه بایستی حتما مراقبت های بعد از جراحی کیست مویی که پیش تر ذکر شد به انجام برسند تا از عود مجدد بیماری جلوگیری شود.
کیست مویی در دوران بارداری
هر چند گفته می شود وقوع این بیماری نشمینگاهی در آقایان به میزان بیشتری است ، اما بانوان باردار نیز از جمله افرادی هستند که در معرض این عارضه قرار می گیرند. اگر در دوره حاملگی در ناحیه نشیمنگاهی خود دردی را تجربه نمودید که با درد معمول بارداری متفاوت بود ، میتواند نشانه وجود کیست مویی باشد. در این شرایط بهتر است به متخصص مربوطه مراجعه شود تا از وخیم تر شدن بیماری جلوگیری گردد.
نشانه های بروز کیست مویی پیلونیدال
در اکثر موارد یک کیست پیلونیدال نشانه و علائم خاصی از خود نشان نمی دهد ، اما در صورت عفونی شدن آن پوست ناحیه اطراف این عارضه متورم می شود و مقداری درد را در این ناحیه تجربه خواهید کرد. به طور کلی در صورت مشاهده علائم زیر می توانید متوجه ابتلا به این بیماری شوید:
- یک حفره در نزدیکی بالای شکاف مقعد
- درد
- پوست ملتهب و متورم
- خروج و ترشح چرک و خون از یک حفره در پوست
- رایحه نا مطلوب از چرک تخلیه شده
ریسک های ابتلا به کیست مویی
در ادامه به مواردی که احتمال ایجاد این مشکل را در شما را افزایش می دهند می پردازیم. این فاکتورها عبارتند از :
- جوان ، بالغ و مذکر بودن
- داشتن اضافه وزن
- یک سبک زندگی با مقدار فعالیت کم داشتن
- نشستن در یک مکان به مدت طولانی
- داشتن موهای بلند در بدن
چه زمانی به یک متخصص برای درمان کیست مویی مراجعه کنیم ؟
در برخی موارد برای درمان این بیماری نیاز به مراجعه به یک پزشک یا متخصص را ندارید. شما می توانید خود با انجام یکسری درمان ها این عارضه را از بین ببرید ، اما در صورتی که مشکل شما بسیار حاد و آزار دهنده شود باید به یک متخصص یا درماتولوژیست مراجعه کنید. با مراجعه به دکتر روش های درمانی پیشرفته تر می توانند به راحتی مشکل شما را حل کنند.
شما نیاز دارید در برخی موارد به متخصص مراجعه کنید زیرا آنها می توانند به بهترین نحو کیست را خلیه کنند و مو رشد کرده در پوست را خارج سازند. همچنین در صورتی که در آن ناحیه عفونتی را مشاهده کردید نیز باید به یک پزشک مراجعه کنید. نشانه ها برای تشخیص عفونت عبارتند از :
- ترشح چرک از کیست یا برآمدگی ایجاد شده و اطراف آن
- قرمزی بیش از حد پوست
- خارش در ناحیه مبتلا
- درد
- تب
- ورم
- بوی بد و آزار دهنده
در صورت درمان نکردن کیست مویی چه اتفاقی رخ می دهد ؟
در اکثر موارد که کیست حاد نمی باشد. این بیماری خود به خو با یک سری مشکلات و عوارض معمول خود با گذشت یک تا دو هفته درمان میگردد و از بین می رود. توجه داشته باشید این عارضه ممکن است عفونت کند و این مشکل در اطراف آن نیز پخش می شود. ضمنا رنگ آن تغییر خواهد کرد و درد غیر عادی در آن ایجاد می شود. همچنین در نظر داشته باشید ، که در صورت مشاهده هر گونه نشانه عفونت یا عفونی شدن کیست سریعا به یک پزشک مراجعه کنید و درمان را آغاز نمایید تا وضعیت از چیزی که هست بدتر نشود و از پخش عفونت جلوگیری کنید.
در صورت مراجعه به پزشک برای درمان کیست مویی چه سوالاتی را باید از او بپرسید ؟
- به چه دلیل و چگونه تشخیص داده اند ، که شما مبتلا به این بیماری هستید ؟
- چه درمان های خانگی می توان انجام داد و پزشک به شما چه پیشنهادی می کند ؟
- چه داروهای بدون نسخه ای برای کمک به بهبود این مشکل به شما پیشنهاد می نماید ؟
- آیا پماد یا کرم درمانی وجود دارد ، که پزشک برای شما تجویز کند ؟
عود کیست مویی بعد از عمل
عود کیست مویی پیلونیدال پس از عمل یک پدیده نادر است اما می تواند در برخی از شرایط خاص اتفاق بیفتد. همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، کیست مویی یک ساختاری است که به دلیل انسداد مجاری غدد چربی یا رشد غیرطبیعی موها ایجاد می شود. در صورتی که این کیست حین عمل جراحی به طور کامل از بدن خارج نگردد یا بخشی از محتویات آن داخل پوست باقی بماند، می تواند منجر به ایجاد یک کیست جدید یا عود کیست پیلونیدال شود.
علائم عود مجدد سینوس پیلونیدال:
- احساس درد ، تورم یا حساسیت در ناحیه عمل.
- ایجاد یک توده زیر پوستی در ناحیه جراحی شده.
- افزایش دمای محلی که کیست از آن خارج شده.
- خروج ترشحات و مایعات از محل جراحی.
درصورتی که این علائم را دارید لازم است که به پزشک مراجعه کنید تا وضعیت شما را ارزیابی کرده و درمان مناسب را برایتان تجویز کند؛ این پروسه می تواند شامل مصرف داروهای خاص مثل داروهای ضدالتهاب و یا حتی جراحی مجدد برای تخلیه کیست باشد.
روش پانسمان سینوس پیلونیدال
- تمیز کردن محل جراحی شده : ابتدا پزشک یا پرستار با استفاده از محلول های ضدعفونی کننده و به دقت ناحیه موردنظر را تمیز می کنند تا از عفونت های بعدی جلوگیری شود.
- پوشاندن محل جراحی با پانسمان : سپس ناحیه جراحی با یک پانسمان تمیز که شامل الیاف ضدباکتریایی است ، پوشانده می شود.
- استفاده از مواد تسکین دهنده : احتمال دارد پزشک روی محل موردنظر مواد تسکین دهنده مانند ژل اعمال کند تا درد و التهاب را کاهش دهد.
- عوض کردن پانسمان : ممکن است با توجه به توصیه های پزشک نیاز به تغییر پانسمان داشته باشید. این تعویض معمولا هر چند روز یک بار صورت می گیرد تا از بهداشت محل جراحی اطمینان حاصل شده و احتمال ایجاد هرگونه عفونتی به حداقل برسد.
پاسخ به سوالات متداول کیست مویی
آیا کیست مویی ارثی یا واگیردار است ؟
خیر ، این بیماری اغلب در اثر عدم رعایت برخی نکات اتفاق می افتد و می تواند به ناحیه کمر و انتهای ستون فقرات آسیب وارد نماید و هیچ گونه عوامل مسری یا ژنتیکی ندارد.
آیا این کیست با بیرون زدن مو خود را نشان می دهد ؟
در مراحل ابتدایی کیست پیلونیدال کوچک بوده و چیزی از پوست بیرون نمی زند و تنها ممکن است توده ای سفت احساس شود. به همین علت پیشنهاد می شود در صورت مشاهده چنین علائمی سریعا به پزشک مراجعه نمایید تا درمان شما زودتر انجام شود.
آیا برای خارج کردن کیست مویی باید لاپاراسکوپی انجام شود ؟
خیر نیازی به لاپاراسکوپی نیست ؛ چرا که این توده در سطح بدن شکل پیدا کرده به همین علت به کمک لیزر به راحتی قابل برطرف شدن است. درمان بیماری های نشیمنگاهی با لیزر از جمله خدمات کلینیک رکتال است که شما برای خارج کردن کیست با لیزر نیز می توانید به این مرکز مراجعه نمایید.
علائم عفونی شدن کیست مویی چیست ؟
در ناحیه عمل شده بیمار مجدد احساس برآمدگی ، سوزش و خارش شدید خواهد داشت و همچنین ممکن است گاهی شاهد خارج شدن کمی خونابه از محل جراحی باشد.
آیا ایجاد سوراخ بسیار ریز در بالای باسن نشانه کیست مویی است ؟
ممکن است نشانه ای از سینوس پیلونیدال باشد به همین دلیل برای اطمینان و بررسی بیشتر پیشنهاد می شود به پزشک مراجعه نمایید.
عدم درمان کیست مویی چه عوارضی دارد ؟
در صورتی که این عارضه درمان نشود ، کیست پر از چرک و مو شده و به صورت آبسه های دردناک بروز پیدا می کند. ترکیدن این آبسه ها نیز خطرناک بوده و می تواند منجر به ورود عفونت به خون شود.
آیا می شود از بروز این کیست جلوگیری کرد ؟
خودداری از پوشیدن لباس های تنگ ، تمیز نگه داشتن ناحیه ، نشستن به صورتی که به ناحیه حساس فشاری وارد نشود ، جلوگیری از رویش مو و مو زدایی منظم از جمله روش هایی است که می تواند از بروز کیست مویی جلوگیری کند.
عواملی که خطر ابتلا به کیست مویی را افزایش می دهند
هر رشته مو در یک فولیکول زیر پوست رشد می کند. وقتی افراد موهای خود را کوتاه میکنند یا ریش خود را میتراشند، فقط موهای بدن را از بین میبرند، نه قسمت داخلی را، بنابراین وقتی مو رشد میکند، به جای اینکه به آرامی تکثیر و حرکت کند، میتواند به داخل پوست نفوذ کند، داخل آن رشد کند. گاهی اوقات سلول های پوست و یک ماده فیبری به نام کراتین، پروتئینی که در مو و ناخن یافت می شود، به تومور تبدیل می شود. پس از مدتی این مجموعه کیست را تشکیل می دهد. هر کسی ممکن است به سیستیت پیلونیدال مبتلا شود، اما برخی افراد در معرض خطر بیشتری هستند:
- افزایش وزن
- جنسیت، مردان (مردان سه تا چهار برابر بیشتر از زنان در معرض ابتلا به کیست پیلونیدال هستند)
- اغلب افراد با وجود میانگین سنی بین 20 تا 35 سال در خطر این عارضه هستند
- افرادی که تمام روز می نشینند مانند رانندگان و کارکنان اداری ، اگر گزگز یا بی حسی در آن ناحیه داشته باشند ممکن است به کیست مویی مبتلا شده باشند.
- داشتن موهای زیاد دور کمر
- سابقه خانوادگی اشخاصی که موهای پرپشت دارند
- سبک زندگی نامناسب
- افرادی که لباس های تنگ می پوشند
- عادات بد بهداشتی
آیا زنان در دوران بارداری دچار کیست مویی می شوند؟
اگرچه کیست پیلونیدال در مردان شایع تر است، زنان باردار نیز می توانند به آن مبتلا شوند. اگر خانمی طی این دوره در ناحیه باسن درد بسیاری را متحمل شود ، می تواند نشانه ای از کیست پیلونیدال باشد و نه فقط ناراحتی در دوران بارداری. بنابراین، بهتر است برای تشخیص درست در این زمان ، توسط یک متخصص پوست معاینه شود.
من دو ساله کیست مویی دارم اما از عمل خیلی میترسم درمانی به جز جراحی داره ؟ چیکار باید کنم ؟
سلام وقت بخیر درمان کیست مویی در کلینیک رکتال بصورت سرپایی بالیزر وبیحسی انجام میشه و شما دردی احساس نمی کنید
من دقیقا جایی ک تو علایم سایت شما ذکر شده یه زائده جوش مانند در اوردم که یه هفته ازش میگذره جوشم رو ترکوندم ولی خونریزی مداوم یا درد حین نشستن ندارم بنظرتون کیست موییه ؟
سلام با معاینه مشخص میشه باید برای معاینه تشریف بیاورید احتمالا کیست مویی باشه