فیستول یک بیماری بسیار دردناک مقعدی است که درمان آن تنها با لیزر یا جراحی امکان پذیر خواهد بود. انجام لیزر یا عمل جراحی فیستول نیاز به برخی بررسی ها داشته و تنها به دست پزشک امکان پذیر خواهد بود. بنابراین در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا با مهمترین مراقبت های بعد از درمان فیستول آشنا شوید. مراقبت های بعد از درمان فیستول شامل کلیه فعالیت ها ، اقدامات ، نحوه تغذیه و غیره می باشد که پزشک برای بیمار تعیین می کند.
مهمترین مراقبت های بعد از درمان فیستول
به صورت کلی بعد از درمان فیستول به برخی اقدامات و مراقبت های بعد از درمان فیستول نیاز خواهند داشت که برخی از آنها عبارت اند از:
- نشستن بر روی بالشتک های دوناتی یا سطح نرم
- استفاده به موقع از دارو های تجویز شده از جانب پزشک
- تعویض به موقع پانسمان ها
- شست و شوی صحیح مقعد
- استفاده از غذاهای فیبر و غیر محرک برای دستگاه گوارش و روده جهت جلوگیری از یبوست و اسهال
- پرهیز از زور زدن هنگام اجابت مزاج
- رعایت فعالیت های فردی
- پرهیز از برقراری رابطه جنسی (بخصوص در صورت ابتلا به فیستول واژینال در زنان)
- پرهیز از دوچرخه سواری یا موتور سواری تا بهبودی کامل
- نوشیدن مایعات (روزانه 8 لیوان آب)
دوره نقاهت درمان فیستول چقدر است؟
به طور قطعی دوره نقاهت درمان بیماری ، به نوع جراحی که انجام داده اید وابسته است. برای مثال جراحی به روش قدیمی ممکن است دوره نقاهتی به مدت 2 هفته پس از عمل داشته باشد که بعد از آن نیز بیمار بهبودی صد در صد نداشته باشد. اما در عمل فیستول با لیزر به این صورت نبوده و بیمار می تواند بعد از یک هفته به زندگی عادی خود باز گردد. البته میزان شدت بیماری ، ناحیه قرار گیری فیستول ، مراقبت های بعد از درمان فیستول نیز بر میزان دوره نقاهت تاثیرگذار خواهند بود
آیا همه روشهای درمان فیستول نیاز به مراقبت دارند ؟
بله به طور کلی هر روش درمان فیستول نیاز به بررسی و مراقبت های لازم داشته و رعایت دستورالعمل های پزشک متخصص ضروریست. البته باید به این نکته توجه داشت که جراحی فیستول مقعد با استفاده از تیغ جراحی ، بخیه و به صورت کاملا تهاجمی انجام می شود. در نتیجه این عمل از دوره نقاهت طولانی تر و مراقبتهای گسترده تری برخوردار خواهد بود. اما در مقابل لیزر فیستول یک روش ایمن و کم تهاجم تر است که بیمار در آن نیاز دوره نقاهت کوتاه تر و مراقبت های بعد از درمان فیستول در آن کمتر خواهد بود
ترشح مقعد بعد از درمان فیستول طبیعی است ؟
بله مشاهده ترشحات مقعدی عفونی ، خونابه یا علائم دیگر بعد از عمل کاملا طبیعی است. اما این علائم تنها تا 3 روز ادامه دار بوده و پس از آن می بایست حتما به پزشک خود مراجعه کنید. همچنین اگر نحوه درمان شما همراه با بخیه است ، به هیچ عنوان آن را در خانه تحریک نکنید و برای معاینات خود به پزشک مراجعه کنید.
مراقبت بعد از درمان فیستول با تغذیه
درمان فیستول به گونه ای نیست که تغذیه تاثیر مستقیم بر روی نحوه درمان بیماری ایجاد کند ؛ پس چرا توصیه می شود بعد از درمان فیستول تغذیه به بهترین شکل ممکن رعایت شود؟
باید بدانید که داشتن تغذیه سالم به عنوان مراقبت های بعد از درمان فیستول می تواند با بهبود فرایند دستگاه گوارش همراه باشد. این موضوع در بهبود روند اجابت مزاج (عدم وارد کردن فشار بر روده یا مقعد ) همراه باشد و ناحیه تحت درمان قرار گرفته را تحریک نکند. ( مصرف انواع میوه ها ، سبزیجات و غذاهای خانگی در این دوره توصیه می شود. )
خونریزی بعد از درمان فیستول
مراقبت های بعد از درمان فیستول شامل اقداماتی است که عوارضی چون خونریزی ، ترشح ، درد یا سوزش را کاهش دهد. بنابراین خونریزی بعد از درمان فیستول نیاز طبیعی است و ممکن است بعد از اجابت مزاج با آن روبرو شوید. باید در نظر داشته باشید که از انجام فعالیت هایی که سبب وارد شدن فشار بر ناحیه مقعدی می شود جلوگیری کنید. اما در برخی موارد از جمله خونریزی بسیار شدید که قطع نمی شود باید به پزشک خود مراجعه و شرایط را بررسی کنید.
نتیجه گیری
انتخاب پزشک و روش درمانی مناسب می تواند تا حد زیادی بر دوره نقاهت شما تاثیر گذار باشد. علاوه بر آن درمان فیستول با روشهای غیر اصولی می تواند سبب بروز مجدد یا عدم درمان بیماری شود. بنابراین برای کاهش دوره نقاهت ، مراقبتهای بعد از درمان فیستول و غیره حتما به یک پزشک (یا یک مجموعه درمانی) و جراح با تجربه و مهارت مراجعه کنید.