خروج ترشح مقعد نشانه خوبی نبوده و معمولا در اثر وجود یک بیماری مقعدی نشیمنگاهی رخ می دهد. برای مثال مشاهده ترشحات عفونی هنگام اجابت مزاج که همراه با درد یا خونریزی است می تواند نشان دهنده وجود بیماری هایی نظیر فیستول مقعد باشد. در ادامه همراه ما باشید تا اصلی ترین علت خروج ترشحات مقعدی را بررسی کنیم.
ترشح مقعد چیست؟
ترشح مقعدی به ماده ای لزج و معمولا سفید گفته می شود که بر اثر یک بیماری یا ناهنجاری مقعدی رخ می دهد. مشاهده ترشحات مقعد هنگام اجابت مزاج یا در حالت های دیگر نشانه خوبی نبوده و می تواند دلیلی بر بیماری هایی نظیر وجود فیستول ، شقاق و بواسیر باشد. این ترشحات دارای چند نوع پر مخاط ، سبز رنگ ، زرد رنگ ، سفید رنگ یا حتی رقیق و شفاف هستند که بر اثر بیماری که به وجود آمده اند رنگ و نوع آنها متفاوت خواهد بود.
رایج ترین نوع ترشحات مقعد که ممکن است هنگام ابتلا به بیماری آنها را مشاهده کنید ، شامل موارد زیر هستند:
- ترشحات مخاطی: شامل انواع ترشحات مخاطی غلیظ هستند که معمولا به رنگ زرد یا سفید هستند و از غلظت بیشتری برخوردارند ، این نوع ترشح معمولا نشانه عفونت می باشد و باید سریعا تحت درمان قرار گیرد.
- ترشح هنگام اجابت مزاج: خروج ماده ای که همراه با اجابت مزاج است و معمولا در اثر بیماری های مقعد به وجود می آید.
علت ترشحات مقعد
ترشحات رکتال معمولا در حالتی رخ می دهد که بیمار نیاز به یک درمان اساسی و جدی دارد. باری مثال افتادگی رود یا همان پرولاپس رکتوم حالتی است که بیمار در آن دچار علائم مکرری از جمله ترشح مقعدی می شود. این عارضه به بیرون زدگی قسمت انتهایی مقعد یعنی راست روده گفته شده و علائم دردناکی به همراه دارد.
بنابراین برخی از اصلی ترین بیماری ها و علتهای ترشحات مقعدی را در ادامه بررسی خواهیم کرد.
اصلی ترین علت ترشح مقعد فیستول
یکی از شایعترین بیماری هایی که می تواند باعث خروج ترشحات مقعدی شود ، بیماری شایع فیستول می باشد که در اثر ایجاد یک مجرای عفونی میان دو بافت بدن شده و یک بیماری کاملا عفونی است. افراد مبتلا به این بیماری معمولا ترشحات عفونی بیشتری مشاهده کرده و این ترشحات ممکن است همراه با خونابه هم باشد.
هموروئید یا بواسیر
می دانیم که شایعترین بیماری ناحیه نشیمنگاهی هموروئید یا بواسیر است که بر اثر وارد شدن فشار به راست روده و رکتوم پدید می آید. هموروئید دارای انواع داخلی و خارجی بوده که هر کدام علائمی برای فرد به همراه دارند. خروج ترشحات مقعدی نیز می تواند نشان دهنده هموروئید باشد که این ترشحات به اشکال عفونی یا ترشح رقیق همراه با خونابه را شامل می شود.
شقاق
شقاق نیز دیگر بیماری ناحیه نشیمنگاهی در افراد می باشد که به بروز زخم های میلی متری یا حتی بزرگ که در ناحیه مقعد پدید می آیند بوده و می تواند سبب بروز درد ، خونریزی و سوزش در محل بروز باشد. ترشحات مقعدی ناشی از این بیماری معمولا عفونی نبوده و تنها در صورت ابتلا به عفونت تغییر نوع خواهند داد.
بیماری های عفونی جنسی
انواع بیماری های جنسی که در اثر مقاربت محافظت نشده یا انتقال انواع ویروس ها به وجود می آیند ، می توانند باعث ابتلا به بیماریهای عفونی و در نتیجه مشاهده علائمی چون ترشح شوند.
نحوه تشخیص علت ترشحات مقعد
همانطور که دانستیم اصلی ترین علت این عارضه ابتلا به سایر بیماری های نشیمنگاهی است که تنها با نظر و تشخیص پزشک متخصص قابل بررسی و شناسایی هستند.
بنابراین بهترین راه برای کنترل و درمان این ترشحات ، مراجعه به کلینیک یا پزشک متخصص مربوطه است. تشخیص پزشک بستگی به سایر علائم و مواردی که مشاهده می کند بوده و در صورت عدم تشخیص و بررسی انجام برخی آزمایشات از جمله آندوسکوپی نتیجه نهایی حاصل خواهد شد.
برخی از آزمایش های تشخیص شامل:
- معاینه مقعد توسط پزشک
- تست آندوسکوپی
- کولونوسکوپی
- آزمایش خون
- آزمایش انواع بیماریهای مقاربتی
- سی تی اسکن
ترشح مقعد چگونه درمان می شود؟
تنها راه درمان ترشحات مقعدی ، بررسی علت عارضه به وجود آمده و درمان بیماری است ، از انجایی که این حالت یک بیماری جداگانه نیست و در اثر وجود یک بیماری دیگر پدید می آید بنابراین باید گفت که درمان ترشحات مقعد نیز وابسته به درمان سایر بیماری های مقعد است.
نتیجه
بروز هرگونه علائمی از جمله درد ، سوزش ، خارش مشاهده عفونت و ترشحات مقعد ، خونریزی و غیره می تواند نشان دهنده وجود یک بیماری نشیمنگاهی یا آنورکتال باشد که تشخیص دقیق آن توسط متخصص مربوطه است. بنابراین باید بدانید که هنگام مشاهده هرگونه علائم بیماری از خود درمانی پرهیز کرده و حتما به پزشک مراجعه کنید ، چرا که بیماری های عفونی از جمله فیستول با خود درمانی بهبود نیافته حتما نیاز به درمان های جدی تری وابسته است.