سرطان مقعد یک بیماری بسیار خطرناک و دردناک است که در اثر عوامل متعدد و بیماری های مقعدی به وجود می آید. ویروس اچ پی وی یکی از دلایل بروز سرطان مقعد می باشد که حتی عدم پیگیری و درمان آن می تواند منجر به مرگ شود. بنابراین در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا به بررسی دقیق سرطان مقعد و کولون و علتهای ابتلا به آن بپردازیم.
سرطان مقعد چیست؟
سرطان مقعد (Anal Cancer) نوعی سرطان خطرناک و نادر است که در بافتهای مقعد و بخش انتهایی دستگاه گوارش به وجود می آید. مقعد(انتهایی ترین بخش دستگاه گوارش) ناحیه ای است که روده بزرگ را به خارج از بدن متصل می کند. این نوع سرطان از نادر تر انواع سرطانهای گوارشی بوده و به سرطان کولون یا رکتوم شناخته می شود. متاسفانه برخی افراد به دلیل عدم دانش کافی در زمینه شناخت بیماری های مقعدی هموروئید را سرطان تشخیص می دهند اما باید گفت این دو بیماری به طور کامل متمایز از یکدیگر بوده و هر کدام علائم و شیوه درمانی خاص دارند.
علائم سرطان کولون یا مقعد
علائم سرطان مقعد ممکن است مشابه با برخی بیماری های مقعدی باشد که خونریزی یکی از این موارد است. اما باید بدانید که این بیماری ها کاملا متفاوت بوده و باید توسط پزشک تشخیص و بررسی شوند.
برخی از اصلی ترین علائم سرطان مقعد عبارت اند از:
- خونریزی مقعدی: یکی از شایع ترین علائم سرطان مقعدی خونریزی است که در برخی موارد میتواند با بواسیر یا شقاق اشتباه گرفته شود.
- درد یا ناراحتی در ناحیه مقعدی
- احساس توده یا تومور در ناحیه مقعدی
- ترشحات غیر عادی از نشیمنگاه به خصوص هنگام اجابت مزاج
- تغییرات گوارشی از جمله یبوست یا اسهال طولانی مدت
- خارش و سوزش مقعدی
علت ابتلا به سرطان مقعد چیست؟
امروزه آمار نشان دهنده افزایش ابتلا به ویروس اچ پی وی را نشان می دهد. بسیاری از افراد با بی توجهی به ویروس اچ پی وی آن را نادیده گرفته یا اقدام جدی برای درمان و پیشگیری از آن را ندارند. این ویروس بسیار خطرناک بوده و به عنوان یکی از اصلی ترین عوامل ابتلا به سرطان مقعد در زنان و مردان شناخته میشود. علاوه بر آن برخی دیگر از علت های بروز سرطان مقعد عبارت اند از:
- افراد دارای رابطه جنسی مقعدی ، بیشتر در مرض ابتلا به این بیماری هستند
- افراد دارای سابقه سرطان
- افرادی که به طور مداوم سیگار یا دخانیات مصرف می کنند
- افراد دارای روابط جنسی پرخطر (دارای شرکای جنسی مختلف)
- التهابات و یا استفاده از برخی دارو ها
- بیماران مبتلا به سیستم ایمنی ضعیف
فرق سرطان و هموروئید چیست؟
به صورت کلی هموروئید در اثر تورم عروق مقعدی که معمولا به سبب وارد شدن فشار شدید، به وجود می آیند. بنابراین هیچ گونه ویروسی در بروز بیماری هموروئید دخیل نخواهد بود. اما در مقابل بروز سرطان مقعدی می تواند در اثر ابتلا به اچ پی وی نیز به وجود آید. همچنین نحوه درمان هموروئید بسیار راحت تر و پیشگیرانه تر از سرطان بوده و خطرات کمتری به همراه دارد.
آیا سرطان مقعدی کشنده است؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم در صورتی که سرطان در مرحله ابتدایی شناسایی نشود می تواند کشنده باشد. چراکه این بیماری در بازه زمانی خیلی کم پیشرفت بسیاری می کند. از طرفی اگر توده از نوع بدخیم باشد نیز می تواند کشنده باشد. اما در هر صورت راه های درمانی برای این بیماری وجود دارد.
آیا سرطان مقعدی درمان دارد؟
درمان سرطان مقعد مانند انواع سرطان ها شامل روشهایی چون شیمی درمانی ، پرتو درمانی ، استفاده از دارو یا جراحی خواهد بود. پس از تشخیص و بررسی دقیق عارضه راه های درمانی زیر توسط پزشک پیشنهاد خواهند شد:
پرتو درمانی
رادیوتراپی یا پرتو درمانی یکی از روشهای اصلی درمان سرطان مقعد است و در اغلب موارد همراه با شیمیدرمانی انجام میشود. در این روش، از اشعههای پرقدرت برای کشتن سلولهای سرطانی استفاده میشود.
شیمیدرمانی
شیمیدرمانی معمولاً اصلی ترین راه درمان سرطان شناخته می شود ، به صورت ترکیبی با رادیوتراپی انجام میشود. داروهای شیمیدرمانی به صورت سیستمیک عمل کرده و میتوانند سلولهای سرطانی را در هر نقطه از بدن از بین ببرند.
جراحی و دارو درمانی
جراحی معمولاً برای برداشتن تومورهای کوچکتر یا در مواردی که سرطان کولون و مقعد به روشهای دیگر درمانی پاسخ نداده است، انجام میشود.
همچنین استفاده از انواع دارو ها به منظور رفع سلول های سرطانی ممکن است استفاده شود که در روند بهبودی بیمار موثر خواهد بود.
سخن پایانی
سرطان مقعد مانند سایر سرطان ها خطرناک و کشنده است. اما افراد می توانند با روشهایی چون پرهیز از برقراری رابطه پرخطر و مقعدی ، تزریق واکسن گارداسیل و غیره از بروز سرطان مقعد جلوگیری کنند. همچنین بیماران عزیز باید هرگونه علائم غیر طبیعی نظیر خونریزی مقعدی ، ترشحات و یا غیره را جدی گرفته و به درمان آن بپردازند.