پولیپ روده + روش های درمان دارویی و تغذیه ای

به بافت خوش خیم و اضافی در روده بزرگ که اغلب به دلایل تغییرات ژنتیکی بروز پیدا می کند ، پولیپ روده گفته می شود. این تغییرات که در روده بزرگ ایجاد می شود ، می تواند زمینه را برای بروز سرطان روده فراهم کند. این عارضه در واقع دسته ای از سلول های کوچک است که روی لایه داخلی روده بزرگ ایجاد می شود. معمولا پولیپ ها خطر و ضرری برای انسان ندارند اما اگر درمان نشوند ، ممکن است به مرور تبدیل به توده سرطانی شده و مشکلات زیادی را برای افراد ایجاد نماید. برای اینکه با پولیپ های روده و روش های جلوگیری از بروز و درمان آن آشنا شوید ، پیشنهاد می شود تا انتهای این مقاله از کلینیک رکتال ، بهترین مرکز برای بیماری های نشیمنگاهی در تهران ، با ما همراه باشید.

 

پولیپ روده - کلینیک رکتال

 

علائم و نشانه های پولیپ روده چه می باشد ؟

در بیشتر مواقع پولیپ ها با علائم و نشانه خاصی همراه نیستند و ممکن است در انجام معاینات به صورت اتفاقی تشخیص داده شوند ؛ با این حال ممکن است برخی از افرادی که به پولیپ روده دچار هستند ، علائم و نشانه هایی را تجربه نمایند که در ادامه به آن ها اشاره شده است :

  • تغییر رنگ مدفوع : افرادی که به این عارضه دچار هستند ، ممکن است رنگ مدفوع آن ها تیره بوده و یا رگه های قرمزی از خون در مدفوع آن ها مشاهده شود.
  • درد : پولیپ می تواند منجر به مسدود شدن روده و ایجاد دردهای شکمی در افراد شود.
  • کمبود آهن : در شرایطی که پولیپ روده با خونریزی همراه باشد ، این عارضه به مرور می تواند سبب کم خونی و یا آنمی در بدن شود.
  • خونریزی از رکتوم : این علامت می تواند نشانه از وجود پولیپ در روده ها باشد ؛ البته شقاق و هموروئید در مقعد نیز خود سبب خونریزی از رکتوم می شود و به همین دلیل لازم است برای تشخیص دقیق معاینات لازم صورت بگیرد.
  • تغییر در عادات روده : یبوست و اسهال در شرایطی که بیشتر از یک هفته ادامه داشته باشد ، می تواند نشانه و علامتی از ابتلا به پولیپ روده باشد.

اگر افرادی که به علائم و نشانه های فوق دچار هستند و سن آن ها بیش از 50 سال است و همچنین در خانواده و بستگان نزدیک خود سابقه ابتلا به سرطان روده وجود دارد ، لازم است برای تشخیص دقیق و درمان حتما به یک کلینیک خوب برای درمان بیماری های مقعدی مراجعه نمایند.

چه عواملی منجر به ایجاد پولیپ روده می شود ؟

از جمله عواملی که خطر ابتلا به پولیپ روده را افزایش می دهد به موارد زیر می توان اشاره نمود :

  1. دیابت نوع 2 که کنترل نشده باشد
  2. سابقه خانوادگی
  3. مصرف دخانیات و الکل
  4. چاقی و کم تحرکی
  5. همچنین جهش ژنتیکی از عواملی است که می تواند منجر به تشکیل پولیپ در روده ها شود. با غربالگری زودرس می توان این عارضه را به موقع تشخیص داد و نسبت به پیشرفت بیماری جلوگیری کرد تا مانع از بروز سرطان شد.

پولیپ روده چگونه تشخیص داده می شود ؟

آزمایش های مختلفی برای تشخیص این عارضه وجود دارد. از جمله آزمایش های تشخیصی برای پولیپ روده عبارتند از :

کولونوسکوپی :

در این تست ، لازم است بهترین پزشک برای درمان پولیپ روده در تهران ؛ از یک لوله انعطاف پذیر و باریک که به آن یک دوربین متصل است ، استفاده کند و آن را از راه معده به روده بزرگ وارد نماید. به این ترتیب می توان رکتوم و داخل کولون را به راحتی مشاهده نمود و در صورت مشاهده هر نوع عارضه مشکوک می تواند نمونه برداری انجام داد تا بعد از انجام آزمایشات و تشخیص بیماری ؛ راه درمانی مناسب ارائه شود.

سیگموئیدوسکوپی :

این روش نیز مشابه کولونوسکوپی می باشد ؛ با این تفاوت که برای مشاهده رکتوم و قسمت پایینی روده به کار می رود. بیوپسی و یا نمونه برداری از بافت ، بیشترین روش استفاده از سیگموئیدوسکوپی بوده و در صورتی که بهترین کلینیک بیماری های مقعدی در تهران ، در این آزمایش پولیپ روده را تشخیص دهد ، برای برداشتن پولیپ ، کولونوسکوپی تجویز می شود.

آزمایش مدفوع :

در این فرآیند یک کیت آزمایش به بیمار داده می شود تا نمونه لازم را در کیت به نحو صحیح جمع آوری نماید. سپس این نمونه برای بررسی های لازم به آزمایشگاه فرستاده می شود. یکی از فاکتورهای مهم در این آزمایش تشخیص خون در مدفوع است ؛ چراکه خون از علائم و نشانه های پولیپ روده می باشد.

تنقیه باریوم :

در این پروسه پزشک یک ماده ای به نام باریوم را در رکتوم تزریق می نماید تا در مرحله بعدی از کولون بیمار به وسیله اشعه ایکس عکسبرداری انجام شود. تزریق باریوم موجب می شود تا رنگ کولون در عکس سفید نشان داده شود ؛ در اینصورت پولیپ ها را با رنگ تیره تر از حالت عادی می توان مشاهده نمود.

کولونوگرافی سی تی :

از سی تی اسکن می توان برای گرفتن تصاویر کنتراست از کولون و رکتوم استفاده نمود. بعد از انجام اسکن ، تصاویر به دست آمده توسط کامپیوتر ترکیب شده و یک تصویر سه بعدی و دو بعدی ایجاد می شود. به کمک این تصاویر می توان بافت ها ، زخم ها ، توده ها و پولیپ های متورم را تشخیص داد.

درمان پولیپ روده در تهران

بهترین راه برای درمان این عارضه ، برداشتن پولیپ ها است. در بیشتر موارد این پولیپ روده را می توان به کمک کولونوسکوپی خارج نمود و نیازی به انجام عمل جراحی نیست ؛ اما در شرایطی که اندازه پولیپ بزرگ باشد ، به کمک لاپاراسکوپی می توان اقدام به برداشتن پولیپ ها نمود.

تغذیه مناسب برای جلوگیری از پولیپ روده

برای جلوگیری از ابتلا به این عارضه ، مصرف مواد غذایی زیر توصیه می شود :

  • سیر : این ماده منجر به تقویت قلب و عروق می شود و می تواند خطر ابتلا به پولیپ و سرطان روده را کاهش دهد.
  • کلم بروکلی : وجود سولفورافن در این گیاه منجر به کاهش رشد پولیپ و همچنین افزایش خود تخریبی سلول های سرطانی می شود.
  • اسفناج : منیزیم موجود در اسفناج ، خطر ابتلا به پولیپ روده را کاهش می دهد ؛ همچنین این ماده خوراکی برای پاکسازی دستگاه گوارش توصیه می شود.
  • فلفل قرمز : این ماده خوراکی حاوی فولاد است که برای پیشگیری از سرطان روده و همچنین رفع التهاب مفید می باشد.
  • پیاز : بیوفلاونویید موجود در پیاز می تواند مانع از بروز پولیپ ها در روده شود.
  • زردچوبه : این ماده به دلیل خاصیت ضد التهابی که دارد ، خطر ابتلا به این بیماری را کاهش می دهد.

مراقبت های لازم بعد از درمان و برداشتن پولیپ روده

  1. ممکن است بعد از برداشتن این عارضه ، احساس نفخ زیادی وجود داشته باشد و همچنین مدفوع شل باشد ؛ به همین دلیل لازم است به رژیم غذایی خود توجه داشته باشید و از مصرف مواد غذایی نفاخ و شل کننده مثل هندوانه ، پنیر ، حبوبات ، گل کلم ، پیاز ، شیرین کننده های مصنوعی خودداری نمایید.
  2. از مصرف روغن جامد و غذاهای پرچرب و سرخ کردنی پرهیز نمایید.
  3. برای کاهش گاز روده ها و همچنین سفت شدن مدفوع مصرف ماست توصیه می شود.
  4. لازم است مصرف فیبر را در رژیم غذایی خود کاهش دهید ؛ چراکه فیبر موجب تحریک و انسداد روده ها می شود.
  5. حتما آب و مایعات طبیعی و رقیق به صورت مرتب استفاده نمایید.
  6. از مصرف شکر مصنوعی ، آبمیوه های صنعتی ، کافئین و شیرینیجات پرهیز نمایید.

بهترین روش برای درمان پولیپ روده چیست ؟

به کمک کولونوسکوپی پزشک می تواند پولیپ را از طریق مقعد به وسیله لوله خارج نماید ؛ از این رو این پروسه یکی از بهترین روش های درمان پولیپ روده شناخته می شود.

بعد از برداشتن پولیپ روده چه باید کرد ؟

توصیه می شود هر چند ماه یک بار آزمایش مدفوع انجام شود. در شرایطی که احتمال ابتلای مجدد به این عارضه دیده شود ، لازم است کولونوسکوپی صورت بگیرد. همچنین به افرادی که سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان راست روده یا سرطان روده دارند ، توصیه می شود هر چند سال یک بار حتما آزمایش کولونوسکوپی انجام دهند و در صورت رشد مجدد پولیپ از سرطانی شدن این توده جلوگیری نمایند.

آیا پولیپ روده خطرناک است ؟

بسیاری از بیماران با این عارضه آشنایی ندارند و زمانی که وجود پولیپ در روده آن ها تشخیص داده می شود احساس نگرانی می کنند و با این سوال رو به رو می شوند که آیا پولیپ روده همان سرطان است ؟ در پاسخ به این پرسش باید گفت سلول های روده اغلب بی خطر و غیر سرطانی هستند اما در صورت عدم درمان این احتمال وجود دارد که با گذشت زمان ، سرطانی شوند.

در شرایطی که پولیپ شما از نوع خوش خیم باشد می توانید اقدام به درمان آن نمایید و با انجام آزمایش ها مختلف در بازه های زمانی متفاوت از بروز مجدد و سرطانی شدن توده پیشگیری کنید.

آیا وجود خون در مدفوع کودکان نشانه پولیپ روده است ؟

بله یکی از علائم و نشانه های پولیپ روده ، وجود خون در مدفوع می باشد. توصیه ما به شما این است که اگر هر نوع عارضه مشکوک و وجود خون در مدفوع کودک و نوزاد خود را تشخیص دادید ، حتما برای بررسی های بیشتر و درمان به پزشک مراجعه نمایید.

جستجو کنید

آخرین مقالات

اشتراک گذاری

نظرات

0 0 رای ها
امتیاز برای مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها